Get ExpressVPN on your Mac.
VPN nodig voor Mac?
Nu ExpressVPN kopen
Refer a friend to use ExpressVPN.
Bevalt ExpressVPN? 30 dagen gratis?
Nu vrienden verwijzen

Deze handleiding toont je hoe je de ExpressVPN Mac-app instelt.

Om deze app te gebruiken heb je 10.13 (High Sierra), 10.14 (Mojave), 10.15 (Catalina), 11 (Big Sur), 12 (Monterey), 13 (Ventura) of 14 (Sonoma) nodig. Raadpleeg deze handleiding om te weten welke macOS-versie je gebruikt.

Belangrijk: De app-ondersteuning voor Mac OS X 10.11 en macOS 10.12 is beperkt; upgrade naar macOS 10.13 of hoger om de volledige versie van de ExpressVPN Mac-app te gebruiken. Als je toch ExpressVPN voor Mac OS X 10.11 of macOS 10.12 wilt gebruiken, neem dan contact op met de helpdesk voor de installatiebestanden. Als je Mac OS X 10.10 of lager gebruikt, gebruik dan het handmatig instellen van OpenVPN.

Spring naar…

De app downloaden
Je activatiecode krijgen
De app installeren
ExpressVPN instellen
Verbinden met een VPN-serverlocatie
De verbinding met de VPN-serverlocatie verbreken
Een andere VPN-serverlocatie kiezen
Van VPN-protocol wisselen
Trackers, reclame en kwaadwillende websites blokkeren
Snelkoppelingen toevoegen aan de ExpressVPN-app
ExpressVPN starten en verbinden bij het opstarten
De VPN-snelheidstest gebruiken
Split-tunneling gebruiken
Optioneel: de menubalk gebruiken
De ExpressVPN-browserextensie gebruiken
Toegang krijgen tot de printer en gedeelde mappen op een lokaal netwerk
Van taal wisselen in de ExpressVPN-app voor Mac
De app deïnstalleren

De app downloaden

Ga naar het ExpressVPN-account dashboard. Als hierom gevraagd wordt, voer je ExpressVPN inloggegevens in en klik op Inloggen.

Voer uw ExpressVPN inloggegevens en klik vervolgens op "Inloggen."

Voer de verificatiecode in die naar je e-mailadres verstuurd is.

Klik op Downloaden voor Mac.

Klik op "Downloaden voor Mac."

Houd dit venster open, je hebt later je activatiecode nodig voor het instellen.

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

Je activatiecode krijgen

Om ExpressVPN te kunnen gebruiken op je Mac-computer heb je je activatiecode nodig.

Klik op "Kopieer" icoontje. om hem naar het klembord te kopiëren. Later wordt je gevraagd om dit in te vullen.

Klik op de activatiecode in het vakje om deze naar uw klembord te kopiëren.

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

De app installeren

Zoek het gedownloade bestand op je computer en open het. Er verschijnt een venster met de tekst “Dit pakket runt een programma om te kijken of de software geïnstalleerd kan worden.” Klik op Doorgaan en blijf klikken op Doorgaan totdat je aankomt bij het scherm “Soort installatie”.

Klik op "Doorgaan" om ExpressVPN te installeren.

Als je de juiste bestemming hebt geselecteerd, klik je op Installeren.

Klik op "Installeren" om de ExpressVPN app te installeren.

Het volgende venster zie je ALLEEN als je ExpressVPN al eerder op je Mac had geïnstalleerd. Als je dit scherm niet ziet, kun je dit gewoon overslaan.

• Kies Bestaande account gebruiken als je ExpressVPN wilt installeren met dezelfde activatiecode als voorheen.
  • Kies Bestaande account verwijderen en wisselen naar een ander account als je een nieuwe activatiecode gaat gebruiken.

Maak je keuze en klik op Doorgaan.

Bestaand account scherm met Doorgaan-knop gemarkeerd.

Wacht tot de installatie klaar is en klik dan op Sluiten.

Installatie samenvattingsscherm met Sluiten button gemarkeerd.

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

ExpressVPN instellen

Als de installatie is afgerond, opent de ExpressVPN app vanzelf. Klik op Inloggen.

Klik op "Inloggen."

Voer je activatiecode in. Dat is de code die je eerder naar je klembord had gekopieerd. Je kunt hem plakken door te drukken op Command + V, of door met rechts te klikken op het rechthoekige veldje en te klikken op Plakken. Klik vervolgens op Inloggen.

Voer uw activatiecode in en klik vervolgens op "Inloggen."

Als je de vraag krijgt of je wilt dat ExpressVPN IKEv2 toegevoegd wordt aan jouw VPN-instellingen, klik je op Toestemmen om door te gaan.

Als gevraagd wordt om VPN configuraties in te voeren, klik op "Toestaan."

Je krijgt de vraag of je wilt dat ExpressVPN direct bij het opstarten actief wordt. Selecteer jouw voorkeur om door te gaan.

Selecteer uw voorkeur voor het opstarted van ExpressVPN wanneer uw computer opstart.

Als laatste wordt je gevraagd of je anonieme diagnostieken met ExpressVPN wilt delen. Hiermee kan ExpressVPN continu zijn producten en diensten blijven verbeteren. Selecteer je voorkeur en ga door.

Selecteer uw voorkeur om ExpressVPN te helpen blijven verbeteren.

Gefeliciteerd! Je kunt nu verbinden met één van onze vele VPN-serverlocaties.

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

Verbinden met een VPN-serverlocatie

Om verbinding te maken met een VPN-serverlocatie klik je op Aan-knop.. Standaard zal ExpressVPN de locatie voorstellen die je de optimale ervaring biedt; dit heet Smart Location.

Klik op de Aan-knop om te verbinden.

Zodra je de melding “Verbonden” op het scherm ziet, kun je vrij en veilig het internet op!

Onder je huidige locatie zie je een lijst met app-snelkoppelingen. Snelkoppelingen bieden je de mogelijkheid om apps en websites (bijvoorbeeld om video’s te streamen) te openen rechtstreeks vanuit ExpressVPN meteen wanneer je verbonden bent.

Kom erachter hoe je snelkoppelingen toevoegt.

U bent verbonden met ExpressVPN.

NB: “Een enkel ExpressVPN abonnement kan tegelijkertijd op acht apparaten worden gebruikt.” Als je probeert om met één abonnement meer dan acht apparaten tegelijk te verbinden, krijg je dit scherm te zien:

Als u probeert om met één abonnement meer dan vijf apparaten tegelijk te verbinden krijgt u dit scherm te zien: "Verbindingslimiet bereikt."

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

De verbinding met de VPN-serverlocatie verbreken

Om de verbinding met de VPN-serverlocatie te verbreken, klik je op Aanknop..

Klik op de Aanknop om de verbinding te verbreken.

Je weet zeker dat de verbinding verbroken is wanneer je de melding “Niet verbonden” ziet.

U bent niet verbonden met ExpressVPN.

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

Een andere VPN-serverlocatie kiezen

Om een andere VPN-serverlocatie te kiezen, klik je op Meer pictogram. voor een lijst met VPN-locaties.

Klik op de Locatiekiezer.

Om te verbinden met een serverlocatie dubbelklik je op de locatie.

De lijst met VPN-locaties heeft drie tabbladen: Aanbevolen, Alle en Recent.

Het tabblad Aanbevolen toont je de locaties die ExpressVPN je aanbeveelt om verbinding mee te maken.

Het "Aanbevolen" tabblad in de ExpressVPN app..

Het tabblad Alle laat de VPN-serverlocaties per regio zien. Je kunt de lijst uit- en inklappen door te tikken op "Rechts" pictogram.  en "Naar beneden" icoontje..

Het tabblad "Alle" in de ExpressVPN app.

Het tabblad Recent heeft twee delen. “Onlangs verbonden” toont de drie meeste recente locaties waarmee je verbinding hebt gemaakt. “Favorieten” toont de locaties die je als favoriet hebt opgeslagen door te klikken op "Ster" icoontje. naast de naam van de locatie.

Het tabblad "Recent" in de ExpressVPN app.

Je kunt ook naar de gewenste serverlocatie zoeken met behulp van de zoekbalk. Typ in de zoekbalk de naam van de gewenste serverlocatie en dubbelklik vervolgens op de serverlocatie in de zoekresultaten om ermee te verbinden.

Naar een locatie zoeken.

Nadat je de verbinding met de door jou gekozen serverlocatie hebt verbroken, kun je teruggaan naar je Smart Location (de locatie die voor de beste ervaring wordt aanbevolen) door te klikken op Smart Location.Klik op de Smart Location.

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

Van VPN-protocol wisselen

Belangrijk: Verbreek de VPN-verbinding voordat je van protocol wisselt.

Een VPN-protocol is de manier waarop jouw apparaat verbinding maakt met een VPN-server. Voor een optimale ervaring raadt ExpressVPN aan de protocoloptie Automatisch te gebruiken. Deze wordt standaard geselecteerd en kiest automatisch het protocol dat het beste bij je netwerk past.

Overschakelen naar een ander protocol kan in bepaalde gevallen helpen hogere verbindingssnelheden te bereiken.

Om te wisselen naar een ander protocol:

Klik op Menu icoontje. en vervolgens op Voorkeuren…

Klik op "Voorkeuren."

Klik op het tabblad Protocol. Selecteer het protocol dat je wilt gebruiken.

Select the protocol you want to use.

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

Trackers, reclame en kwaadwillende websites blokkeren

Personaliseer je online beleving en beslis zelf wat bedrijven over je weten. Je kunt reclame, trackers, kwaadwillende websites en content voor volwassenen in de ExpressVPN-app blokkeren met maar een paar klikken.

Veel van de apps en websites die je bezoekt, houden je activiteiten bij en delen die met andere bedrijven, ook met trackers, scammers en malware-websites. Deze informatie wordt gebruikt om je meer gerichte reclame en content te sturen, meestal zonder dat jij het weet of er toestemming voor hebt gegeven.

Onze geavanceerde beschermingsfuncties beletten alle apps en websites die je bezoekt op je apparaat om te communiceren met externe bedrijven die voorkomen in onze open-source zwarte lijsten.

De geavanceerde beschermingsfuncties staan standaard uit. Om ze aan te zetten:

1. Zorg dat je de verbinding met de VPN uit hebt staan.
  2. Klik op Menu icon. > Voorkeuren… > Geavanceerde bescherming.
  3. Vink de vakjes voor de geavanceerde beschermingsfuncties aan of uit zoals jij het hebben wilt.
  4. Verbind weer met de VPN om de veranderingen toe te passen.

Lees meer over de geavanceerde beschermingsfuncties van ExpressVPN.

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

Snelkoppelingen toevoegen aan de ExpressVPN-app

De snelkoppelingen functie verschijnt op je ExpressVPN-startscherm nadat je met de VPN verbinding hebt gemaakt. Dit verschijnt niet de allereerste keer, maar pas vanaf de tweede keer dat je verbindt.

Met snelkoppelingen kun je handig en snel apps en websites openen direct vanuit ExpressVPN wanneer je verbonden bent. Als je regelmatig een aantal favoriete bestemmingen bezoekt na het verbinden met de VPN (bijvoorbeeld een bepaalde streamingdienst of sociaal netwerk) zorgt het toevoegen als snelkoppeling ervoor dat je niet elke keer terug hoeft naar het startscherm of de browser van je apparaat om het te zoeken.

U bent verbonden met ExpressVPN.

Om een app of website te openen, klik je op het pictogram ervan.

Als je minder dan vijf snelkoppelingen hebt geselecteerd, kun je er één toevoegen door te klikken op Icoontje Toevoegen..

Je kunt ook snelkoppelingen toevoegen of verwijderen door te klikken op  en daarna te kiezen voor Voorkeuren > Snelkoppelingen.

Klik op Icoontje Toevoegen. om een snelkoppeling toe te voegen.

Klik op het "plusteken" om een snelkoppeling toe te voegen.

Selecteer vervolgens Snelkoppeling app toevoegen of Website link toevoegen om door te gaan.

Om een snelkoppeling te verwijderen, selecteer je de snelkoppeling en klik je op "Verwijder" icoontje. .

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

ExpressVPN starten en verbinden bij het opstarten

Om ExpressVPN te openen en ermee te verbinden bij het opstarten van je Mac:

1. Klik in de ExpressVPN-app op Menu icoontje., daarna op Voorkeuren… > Algemeen.
  2. Vink onder Opstarten de vakjes aan voor het openen van ExpressVPN bij het opstarten en het verbinden met je laatst gebruikte VPN-locatie.

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

De VPN-snelheidstest gebruiken

Als u de VPN-snelheidstest wilt gebruiken, moet je eerst de verbinding met de VPN verbreken.

Klik op Menu icoontje.en vervolgens op Snelheidstest.

Klik op "Snelheidstest."

In het scherm van de snelheidstest klik je op Test uitvoeren. De test duurt een paar minuten.

Als de test klaar is, kies je de locaties met een HOGE Snelheidsindex, LAGE Latentie en HOGE Downloadsnelheid.

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

Split-tunneling gebruiken

Belangrijk: De split-tunneling functie is niet beschikbaar op macOS 11 en hoger.

Met de split-tunneling functie kun je zelf beslissen welke apps de VPN gebruiken wanneer je met ExpressVPN verbonden bent.

Belangrijk: De verbinding met de VPN moet verbroken zijn om jouw split-tunneling-instellingen te veranderen.

Om je split-tunneling-instellingen te veranderen, klik je op Menu icoontje. en ga je naar Voorkeuren….

Vink het vakje aan in de Split-tunneling sectie en klik op Instellingen.

Naast "Split-tunneling," klik op "Settings."

Nu kun je verschillende opties voor split-tunneling selecteren. Vouw onderstaande lijsten uit om meer te leren over elke optie:

Alle apps gebruiken de VPN

Selecteer deze optie om ervoor te zorgen dat al je apps de VPN gebruiken wanneer je met ExpressVPN verbonden bent.

Selecteer in het Split-tunneling menu Alle apps gebruiken de VPN en klik op OK.

Selecteer "Alle apps gebruiken de VPN," klik vervolgens op "OK."

(Het kiezen van deze optie heeft hetzelfde effect als het vinkje bij Split-tunneling weghalen in de vorige stap.)

Bepaalde apps mogen de VPN niet gebruiken

Met deze optie kun je bepaalde apps instellen die de VPN niet gebruiken wanneer je met ExpressVPN verbonden bent. Om te kiezen welke apps de VPN niet gebruiken, selecteer je Deze apps mogen de VPN niet gebruiken, en klik je vervolgens op "Toevoegen" icoontje..

Selecteer "De geselecteerde apps niet toestaan de VPN te gebruiken," klik vervolgens op het "plustekentje."

Vink het vakje aan naast elke app die je wilt uitsluiten van de VPN, klik daarna op Applicatie Selecteren.

Klik op “Applicatie selecteren.”

Klik op OK.

Klik op "OK."

Wanneer je met ExpressVPN verbonden ben,t gebruikt al het internetverkeer de VPN, behalve de geselecteerde app(s).

Alleen de geselecteerde apps mogen de VPN gebruiken

Met deze optie kun je bepaalde apps kiezen die de VPN gebruiken.

Om te kiezen welke apps de VPN gaan gebruiken, selecteer je Alleen bepaalde apps mogen de VPN gebruiken, en klik je vervolgens op "Toevoegen" icoontje..

Selecteer "Alleen geselecteerde apps toestaan de VPN te gebruiken," klik vervolgens op het "plustekentje."

Zet een vinkje in het vakje naast elke app die je met de VPN wilt beschermen, en klik daarna op Applicatie selecteren.

Klik op “Applicatie selecteren.”

Klik op OK.

Split-tunneling op je Mac toestaan

N.B.: Onderstaande instructies werden getest op macOS Catalina (10.15.12).

Volg de stappen van de sectie hierboven, maar wanneer hiernaar gevraagd wordt klik je op Systeemvoorkeuren openen.

Klik op "Systeemvoorkeuren openen."

Je ziet een melding “Systeemextensie geblokkeerd.” Klik op OK.

Klik op "OK" om systeemextensies in te schakelen.

In Systeemvoorkeuren klik je op Toestaan naast Systeemsoftware van developer “ExpressVPN LLC” kan niet laden. Het kan zijn dat je op "Slot" icoontje. moet klikken en je wachtwoord moet invoeren om iets te veranderen.

Klik op "Toestaan" in het veiligheids- en privacymenu.

Nu kun je teruggaan naar de ExpressVPN app en de split-tunneling instellingen veranderen.

DE DIEPTE IN: Meer lezen over de split-tunneling-functie

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

Als je de ExpressVPN app niet via het hoofdscherm van de app wilt bedienen, kun je er ook voor kiezen om het te bedienen door de Menubalk te gebruiken. Het ExpressVPN statusmenu vind je in de menubalk van Mac bovenaan je scherm. Deze optie biedt je toegang tot bijna alle functies die beschikbaar zijn in het hoofdscherm van de app.

Om de app vanuit de Menubalk te bedienen, klik op ExpressVPN logo. en vervolgens op VoorkeurenKlik op het ExpressVPN menubalk icoontje en vervolgens op "Voorkeuren."

Op het tabblad Geavanceerd kiest u Menubalk & Dock.

Selecteer Menubalk en Dock in het tabblad Geavanceerd.

Je kunt kiezen of je ExpressVPN wilt gebruiken vanuit zowel de Menubalk als het Dock, of enkel vanuit de Menubalk of het Dock.

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

De ExpressVPN-browserextensie gebruiken

Klik vanuit je app op Menu icoontje., kies "icoontje" icon. Voorkeuren…, en ga vervolgens naar het tabblad Browsers. Klik op Browserextensie. Klik op Browserextensie verkrijgen en volg de instructies op de pagina.

Klik op "Browserextensie nemen."

Belangrijk: Je kunt de ExpressVPN-browserextensie niet gebruiken zonder de ExpressVPN-app.

Lees hier meer over de ExpressVPN-browserextensie.

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

Toegang krijgen tot de printer en gedeelde mappen op een lokaal netwerk

Sommige gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het benaderen van gedeelde mappen en printers op een LAN als zij met de VPN verbonden zijn.

Hulp bij toegang krijgen tot jouw intranet, printer of gedeelde folder op uw ‘local area network’ (LAN).

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

Van taal wisselen in de ExpressVPN Mac-app

Als je macOS 10.15 of hoger gebruikt, kun je de taal van de ExpressVPN-app veranderen.

NB: Oudere versies van macOS ondersteunen deze functie niet. Als je de ExpressVPN-app in andere talen wilt gebruiken, kun je de ExpressVPN-browserextensies voor Chrome, Firefox of Edge gebruiken.

Ga op je Mac naar Systeemvoorkeuren > Taal & Regio.

Klik op Apps. Klik dan op "Voeg" icoontje toe..

Bij Applicatie selecteer je ExpressVPN. Selecteer bij Taal jouw voorkeurstaal. Klik op Toevoegen.

Selecteer uw voorkeurstaal en klik vervolgens op "Toevoegen."

Je wordt gevraagd om ExpressVPN opnieuw op te starten. Klik op Opnieuw opstarten.

Klik op “Opnieuw opstarten.”

Je kunt nu ExpressVPN in jouw voorkeurstaal gebruiken.

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.

Terug naar boven

De app deïnstalleren

Om de app van je Mac-computer te verwijderen moet je eerst de app sluiten.

Open Terminal door te gaan naar Toepassingen > Gereedschap > Terminal.

Voer de volgende command uit: /Applications/ExpressVPN.app/Contents/Resources/uninstall.tool

Typ “ja” als dat gevraagd wordt en voer je wachtwoord in om te bevestigen dat je de app van je computer wilt verwijderen.

Sluit Terminal. ExpressVPN is nu van je computer verwijderd.

Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in om de ExpressVPN te verwijderenapp.

Hulp nodig? Neem voor onmiddellijke ondersteuning contact op met de helpdesk van ExpressVPN.